A jelen ciklus archetípusa a legerősebb transzformációs gyógyító – a Sötét Anya.

Szerző: | dec 1, 2022 | Változókor | 0 hozzászólás

A montázs valamennyi képe Julia Jeffrey munkája.

Sötét Anya, Barlang Asszonya, Bölcs Öreg vagy a későbbi korok csúfnevén a „Banya”, aki valaha igen nagy tiszteletnek örvendett, idővel azonban az egyik leginkább rettegett és leginkább félreértelmezett női archetípussá vált.

Ő a legerőteljesebb gyógyító, a transzformációs energia. Az átváltoztató isteni Anya, aki egyszerre transzcendens és immanens, vagyis az emberi létezésen túlmutató hatalmasabb erő miközben egy bennünk élő minőség is.

A bölcsesség mágiája, az intuíció, a megújulás, a tudatosság energiája. Transzformáció, elengedés, öregedés, elmúlás, visszahúzódás, halál – olyan minőségek, amelytől korunk embere eltávolodott, és amelyről legszívesebben tudomást sem venne. Az idősödő, érett nőt látni sem bírja.

Félreértett, eltorzított felfogásából született meg a népmesék egyik alapkaraktere a gonosz Banya. De még ebben a torzításban is észre kell vennünk, hogy legyen bármennyire is félelmetes, a Banya alapvetően jó szándékú, és mindig megtartja az ígéretét. Egyetlen célja, hogy az általa felállított próbák és kihívások sorozatán át megtaláljuk magunkban azt a potenciált, amelyről az adott pillanatig talán nem is gondoltuk volna, hogy a birtokunk van.

A vele való kapcsolat gyakorta káosszal indul. Rombol, ha kell, hogy helye legyen a személyiségünkben, az életünkben, a világban a megújulásnak. Provokálja a félelmeinket, hogy végre felismerjük és feloldjuk ott, ahol arra a legnagyobb szükség van és meglássuk végre a félelmeink mögött megbúvó lehetőségeket.

Annak az anyának illetve asszonynak az archetípusa Ő, akinek – élete tapasztalataiból, döntéseiből, bátorságából, – szabad, szenvedélyes lényében megérett és felszínre emelkedett a végtelen bölcsesség.

A Bölcs Öregnek vagy Sötét Anyának számtalan neve és alakja van, álljon itt most néhány a teljesség igénye nélkül:

• A szláv folklórban ő Baba Yaga (A Baba szó leginkább a nagymama vagy öregasszony megfelelője, a Yaga általában a kígyóra vagy gonoszságra utal).

• A magyar mondákban ő a Vasorrú Bába.

• A Walesi-i hagyomány Cerridwen-ként ismeri, aki hatalmas erő és mágia birtokosa. Ő az üst őrzője, az érett nő bölcsességének és erejének megtestesítője.

Cailleach – (ejtsd: Kajliahh) ír/kelta isteni boszorkány és ősanya, kinek birodalma a szél, a vihar, Ő a tél királynője. Cailleach formálja a sziklákat, hegyeket.

•Az észak-amerikai indiánok Pókasszony Nagymamaként tisztelik, aki odaajándékozta az embereknek a napot és a tüzet.

• Ő az Inanna- mítoszból megismert Ereshkigal, a halál, az Alvilág, a transzformáció úrnője.

Hekate, a görög panteonban szintén az Alvilág és a mágia úrnője, a keresztutak védelmezője.

• Az indiai Káli a rombolás és újjászületés jelképe.

• Ő Sedna az élet és halál úrnője az inuit legendákban.

A Sötét Anya archetípusának néhány szimbóluma:

Üst – a változás, a transzformáció jelképe. Vannak, akik kapcsolatba hozzák a keresztény szent Grállal, és talán nem annyira elrugaszkodott gondolat ez, hisz az Üst a női méh, az anyaméh, a teremtőerő, a születés szimbóluma.

Tükör – szembenézni önmagunkkal, az árnyékkal, és meglátni a mögötte éledő fénymagokat.

Varázslat – az átalakulás, a transzformáció mágiája, ha úgy tetszik a belső alkímia maga. Ennek a „varázslatnak” a hiányát, az igényét jelenthetik a fény születése előtti időszak népi hagyományaiban felbukkanó jósló, jövendőmondó szokások.

Ne feledjük, hogy lelkünkben sokkal közelebb vagyunk az ősi legendákhoz, mint gondolnánk! Az ősi mítoszok és mesék gyökere közös tőről fakad sőt, talán a megtagadott mítoszaink éppen a mesékben, a népi szokásokban élnek tovább. És bár az elmúlt korszakok hatásai olykor jelentős mértékben átformálták valódi tartalmukat, az ősi mítoszok ma is áthatják modern életünket, ott élnek a tudattalan emlékezet mélységesen mély, hihetetlenül gazdag tárházában.

Érdemes ennek a ciklusnak az energiájával együtt áradni, élni a Bölcs Öreg Istennő támogató erejével és feltenni az alábbi kérdéseket:

• Boldog vagyok?
• Azt az életet élem, amelyre vágyom?
• Mit mondd a bennem élő Ősi Hang, a Bölcs Sötét Anya a vágyaimról?
• Mit tehetnék másként, hol lehet és szükséges megújulni, milyen hitrendszerek tartanak félelemben?

Ha pedig elmélyülnél a Sötét Anyával való gyógyulásban, akkor nyisd meg az alábbi linket:

Találkozás az árnyékkal – felismerés, oldódás, újjászületés.

Hírlevél

  • Ti mondtátok
    Csak ajánlani tudom és ajánlom is a kurzusodat az útkeresőknek, az úton levőknek, mindenkinek, aki nyitott az önfejlődésre. Segítségeddel […]
  • Ti mondtátok
    Kevés telitalálat és tökéletes dolog volt eddig az életemben, de Mia Bölcs Asszony útja, a Változókor alkímiája kurzusa bizony az. Teljesen […]
  • Ti mondtátok
    Nagy várakozással fordultam a tréning felé, a fejlődés, az önmegismerés és az önmegvalósítás jobbításának reményében. A tréning 7 kapuja nagy […]
  • Ti mondtátok
    Szeretettel és hálával ajánlom Nektek Miát és a tanfolyamát. Személyéből tiszta odafordulás, elfogadás, nyugodt belső erő, finomság és hitelesség […]
  • Ti mondtátok
    A legerősebb pánikban, mikor az utcára is alig mertem kimenni és csak taxival tudtam közlekedni, Mia kezelése után rögtön képes voltam […]

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük